You are currently viewing Problemi i izazovi: Očuvanja zuba školskog djeteta

Problemi i izazovi: Očuvanja zuba školskog djeteta

  • Post category:Blog

Napisala: Aleksandra Pavelić, dr. med. dent. Privatna ordinacija dentalne medicine dr. Aleksandra Pavelić

Kad govorimo o miješanoj denticiji, to podrazumijeva stanje u ustima osnovnoškolca, dakle “gužvu i nered” koji nastaju kad mliječni zubi ispadaju, a trajni ih nasljeđuju. Upravo je u tom trenutku bitno zauzeti pravilan proaktivan stav i pokušati naučiti svoje dijete ispravno i temeljito četkati svoje zube.

Čini se lako, ali zaključak je da ipak NIJE s obzirom na to da djeca u Hrvatskoj, uz svoje vršnjake iz Bugarske, prema posljednjim podacima imaju najlošije stanje u Europskoj uniji. Od stava da je bitno osamostaliti dijete s ciljem stjecanja zdravih navika, među kojima je i pravilno pranje zubi, došli smo do spoznaje da djeca u prvom desetljeću života jednostavno ne mogu dobro očistiti svoje zube pa je stoga roditeljska pomoć i kontrola neophodna. U naprednim zemljama kakva je Švedska roditelji do puberteta djeci ili peru ili kontroliraju pranje zuba i situacija je znatno bolja.

Za vrijeme mješovite denticije u ustima moramo obratiti pažnju na ove četiri stvari:

  1. Nicanje trajnih zuba – u prvom redu mislimo na situaciju kad s punih šest godina iza svih mliječnih zuba izrasta prvi trajni kutnjak (nevidljiv odraslima i nedohvatljiv djeci) i upravo on u većini slučajeva ostaje neprimijećen i redovito loše iščetkan, a dodamo li tomu karijes na mliječnim zubima nastao od loše higijene, ali i nekontroliranog unosa šećera u međuobrocima, idealna je situacija da upravo taj važni zub bude najčešće popravljan, ali i najčešće vađen zub u Hrvatskoj (prosječni 12-godišnjak ima četiri popravljena ili izvađena zuba).
  2. Posjet ortodontu – koji u ranoj školskoj dobi utvrđuje status i tretira anomaliju, tim više što je većinu ortodontskih anomalija najbolje tretirati između devet i 14 g. jer je tada moguće voditi rast čeljusti, osloboditi rast blokiranih trajnih zuba, smanjiti rizik od traume isturenih prednjih zuba, poraditi na ispravljanju nepogodnih navika, popraviti izgled samog lica i time djetetu podići samopouzdanje.
  3. Izrada školskog dentalnog kartona u cilju praćenja pojavljivanja karijesa kod određenog djeteta radi ispravljanja oralno-higijenskih, prehrambenih navika. Napominjemo roditeljima da vaša djeca stvarno ne moraju imati ni jedan karijes, a ako nakon dječjeg četkanja i dalje nemate dobre rezultate, možete iskoristiti tabletice za testiranje zubnog plaka i uzeti stvar u svoje ruke, a dijete uputiti u dodatne mjere čišćenja međuzubnih prostora koncem. Rezultati neće izostati.
  4. Traume zuba i mekih tkiva oko zuba – jedna naizgled bezazlena situacija je da nam djeca imaju velike zube koji izrastaju u svojoj pravoj veličini, a glava i ostali koštani skelet naravno rastu godinama do prave veličine odraslog čovjeka. Dakle, centralni sjekutići, iako nisu istureni, kod naših su živahnih osnovnoškolaca u riziku da budu istraumatizirani. Stoga, ako se vaše dijete bavi nekim kontaktnim sportom (košarka, hokej, karate i sl.), bilo bi dobro izraditi individualni štitnik za zube i meka tkiva koji će dijete bez problema nositi tijekom bavljenja sportom, a da mu ne stvara teškoće u disanju ili mu ispada pa ga je nemoguće nositi. 

Međutim ako se trauma ipak dogodi, to je stanje koje zahtijeva HITAN postupak liječenja jer svako gubljenje vremena umanjuje uspjeh liječenja. Ako je zub pomičan, treba ga imobilizirati kompozitnim vlaknima na sedam dana, naložiti roditeljima i djetetu da jede laganu kašastu hranu i kloni se, naravno, fizičkih aktivnosti u to vrijeme (sedam dana) koje je upravo potrebno da se parodontni ligament oporavi i uspostavi čvrsta veza ZUB – KOST.

Što napraviti kod potpuno izbijenog zuba?

Kod AVULZIJE, odnosno potpuno izbijenog zuba iz alveole, odnosno kosti i mekih tkiva gdje je zub bio bitno je zub transportirati – u slini, mlijeku ili fiziološkoj otopini, a nikako u maramici, alkoholu ili običnoj vodi koji će zub dodatno dehidrirati i istraumatizirati. Naravno, postoje i kutijice za transport takvog izbijenog zuba do vašeg stomatologa koje svojom hranjivom tekućinom uvelike omogućavaju preživljavanje stanica kojima se zub veže za kost i tako višestruko poboljšavaju mogućnost uspješne reimplantacije. Sve to zahtijeva suradnju škole i doktora dentalne medicine jer svaka uspješno provedena akcija je sigurno unaprijed isplanirana i dogovorena. Našim školarcima želimo dobru, zdravu i uspješnu školsku godinu, s tim da posebnu pažnju obrate na ispravnu njegu svojih zubi jer samo zdravi zubi čine lijep osmijeh, a on osvaja. RODITELJI, KONTROLIRAJTE SVOJU DJECU jer oni stvarno ne moraju imati ni jedan pokvareni zub. Jednostavno recimo NE KARIJESU!!! A za nas, dragi kolege, i dalje vrijedi da je onaj tko izliječi bolest vješt liječnik, ali onaj koji je spriječi je najbolji. PREVENCIJA JE ono što nas pokreće, zato u novoj školskoj godini pazimo i volimo svoje male pacijente jer su oni naši veliki ljudi kojima smo, ako iskreno pristupimo, stvorili jednu jako bitnu naviku u životu, a to je da je bolje nešto spriječiti nego poslije mukotrpno liječiti. Ako smo to uspjeli, moramo biti više nego zadovoljni.