Implantologija

Nedostatak jednog zuba uvelike utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava, a naravno narušava i estetiku vašeg osmjeha.
Proteze i mostovi nekada su bili dostatna rješenja, ali danas su implantati najzahvalnije estetsko i funkcionalno rješenje. Sofisticirani vijak ugrađuje se u čeljusnu kost i zamijenjuje prirodni korijen zuba, te služi kao nosač krunica, mostova i proteza. 
Vijak se izrađuje od TITANA, zbog biološke kompatibilnosti sa našim koštanim tkivom. Implantatima rješavamo nedostatak jednog zuba, nekoliko zuba ili pak svih zuba -potpuna bezubost. ( all on 4, all on 6). Osim što nose protetske nadomjestke, spječavaju resorbiranje kosti i povlačenje zubnog mesa. Preporuka je svakako ugraditi implantat ako za to u kosti ima mjesta, a ne brusiti susjedne zube. 
Olakšana oralna higijena ujedno je i obveza svakog našeg implantološkog pacijenta jer bez odlične oralne higijene dugotrajnost  našeg rada je ograničena. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno bezbolno i ukoliko se pacijent pridržava higijene i redovito dolazi na kontrole, zubni se implantati smatraju trajnom terapijom.

Nakon ugradnje implantata slijedi vrijeme oporavka od 3 do 6 mjeseci u kojem implantat srasta sa kosti, ali ukoliko je implantat primarno stabilan možemo odmah postaviti privremene krunice tako da pacijent tijekom oporavka ne bi bio bez zuba/i. Nakon srastanja, on se otvara, oko njega se oblikuje zubno meso, postavlja se nadogradnja, a na nju keramička krunica, proteza ili most.
Odabrali smo za vas samo PREMIUM IMPLANTATE – Nobel Biocare, Astra tech, Straumann koji su načinjeni od pročišćenog titana te ne sadrže nikal, kobalt ili druge metale koji su potencijalni alergeni. Svaka od ovih tvrtki posluje preko 50 godina i garantira da će za sljedeće dugotrajno razdoblje imati sve protetske komponente koje odgovaraju ovim implantatima (što nije slučaj sa low-cost implantatima).
Tko je kandidat za ugradnju implantata?
Svaka osoba koja je izgubila barem jedan zub, a ima dovoljno mjesta u kosti kojeg utvrđujemo RTG-pretragom ili CBCT-om.
Životne navike pacijenta poput pušenja važan su faktor prilikom odlučivanja u implantološkom zahvatu.
Prepreka za ugradnju implantata su:
⦁ zdravstveni problemi (kronične bolesti poput dijabetesa i sl.)
⦁ nedostatak kosti (visna koštanog grebena) i nepovoljna struktura kosti
⦁ položaj sinusa u gornjoj čeljusti 

Protetika

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom protetskih nadomjestakakojima rješavamo nedostatke izgubljenih zuba, ali i nepravilnosti zubnog niza.
Stomatološku protetiku dijelimo na:
1. Fiksnu protetiku – sve vrste krunica i mostova na cementiranje i vijak
2. Mobilnu protetiku – parcijalne i totalne proteze i proteze na implantatima

FIKSNA PROTETIKA:

⦁ Krunica – prekrivaju zub koji je opsežno oštečen i nemoguće je defekt rješiti samim ispunom, a da bi zadovoljili estetiku, funkcionalnost i oblik. One mogu biti metal-keramičke, cirkon-keramičke ili potpuno keramičke. Prije izrade krunice ukoliko je korijen zuba izlječen moramo ga opskrbiti kompozitnom ili keramičkom nadogradnjom te tako povezati korijen s krunom.- Cirkon-keramičke krunice imperativ su kod rješavanja defekata u estetskoj zoni, ali i savršen izbor za pacijente koji za sebe žele osim vrhunske estetike i biokompatibilnost. Ovakve krunice nikad ne ostavljaju tragove (metalne tetovaže) na gingivi, a zubno meso se cirkonu prilagođava zbog navedene biokompatibilnosti. Staklo-keramičke krunice- najčešće E.max keramika izbor je naše ordinacije za manje opsežne zahvate. Oba estetska rješenja su puno ljepša i puno bolja alternativa od metal-keramičkih krunica. Razlog je prirodna translucencija, optimalan prodor svjetlosti kroz krunicu što na koncu rezultira prirodnim prekrasnim zubnim nizom. Metal-keramičke krunice su izbor za stražnju regiju kada se traži izrazita čvrstoća. One se rade od antialergijske metalne legure i isto se tako kao cirkon i staklo keramika skeniraju i “glođu” u posebnim laboratorijskim strojevima, pa je dosjed na samom preiređenom zubu milimetarski precizan.  

⦁ Mostova – želimo li nadoknaditi ne samo jedan zub, rješenje za djelomično bezubu čeljust je most. Izrađuju se od cirkon-keramike, staklo-keramike E.max, zlato-platinske legure i krom-kobalt molibden legure ili pak nikal-titanske legure, a cijeloj se konstrukciji kasnije “peče” keramike.

MOBILNA PROTETIKA:

U slučajevima kada ne postoje zubi koji bi nam omogučili izradu mostova u ustima posežemo za izradom moblino-protetskog nadomjestka odnosno proteze.

⦁ Potpuna proteza – slučaj potpune bezubosti, gdje se dentalnom protezom nadoknađuju izgubljeni zubi i dijelovi zubnog mesa i kosti čime se omoguđuje obnova narušene funkcije čeljusti. Ova proteza potpuno pokriva i donju i gornju čeljust te se postavlja direktno na zubno meso.

⦁ Parcijalna proteza – slučaj djelomične bezubosti, gdje se proteza oslanja na preostale zube i njihovu okolinu te nadoknađuje jedan ili više zuba i njihove potporne strukture-desni i čeljusnu kost.
Osim zubima proteze mogu biti vezane i na dentalne implantate što im omogućava i povećava retenciju, stabilnost…
Uska suradnja s laboratorijem i ovdje je neophodna.
Da bi vaš osmjeh učinili savšenim i funkcionalno i estetski neophodna je suradnja sa dentalnim laboratorijem. U našoj ordinaciji posvećujemo se izradi protetskih nadomjestaka potpuno individualno naš dentalni tehničar je kod svih faza rada u ordinaciji s nama.

Oralna kirurgija

Među najčešće oralno-kirurške zahvate ubrajaju se: vađenje zuba, vađenje neizraslih i retiniranih umnjaka, resekcija korijena zuba i kortikotomija.

⦁ Vađenje zuba (ekstrakcija) – Kada zub nažalost nije moguće izlječiti on predstavlja pravu opasnost pod zdravljem, a mikroorganizmi iz zuba mogu doći do ostalih organa u tijelu te uzrokovati koje kakve kronične upale. Postoji jednostavno i komplicirano vađenje zuba. Nakon same ekstrakcije bol se kontrolira anlgeticima koje je potrebno popiti odmah po prestanku djelovanja lokalne anstezije.

⦁ Resekcija korijena zuba (apikotomija) – Kada konzervativne metode liječenja i endodontski zahvati ne daju zadovoljavajuće rezultate, a iz korijenskih kanala se nakupljaju bakterije u periradikularnom području.

⦁ Vađenje neizraslih i retiniranih umnjaka (alveotomija) – Umnjaci i ostali neizrasli zubi koji puta mogu izazvati tijekom svog nicanja prave probleme u vidu upala, a koji put i neizdržljivih bolova. Bitno je napomenuti da čim primjetite da imate bolove u stražnjoj regiji, a nisu uzrokovani karijesom kutnjaka, najvjerovatnije je riječ o umanjacima i tada govorimo o alveotomiji koju bi trebao izvaditi specijalist oralne kirurgije jer je on najviše educirani stručnjak za taj zahvat.

⦁ Kortikotomija – Zub koji je uništen dubokim karijesom  nažalost se mora  vaditi, način vađenja ovisi o konkretnom slučaju, no većinom ne traje dugo. Kada je riječ o kirurškim zahvatima u stomatološkoj ordinaciji, treba naglasiti da se u današnje vrijeme većina tih zahvata obavlja u lokalnoj anesteziji. A, to znači potpuno bezbolno. 

Parodontologija

Specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba. Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube. Prvi stadij bolesti zove se gingivitis i potpuno je izlječiv. Početni simptom bolesti je bolna upala zubnog mesa. Vidljivo je crvenilo, oticanje i krvarenje tijekom četkanja,ali i spontano krvarenje.Ukoliko ne djelujemo na vrijeme dolazi do napredovanja bolesti, širenja upale te u konačnici ,dolazi do gubitka zubi. Parodontitis je nakon karijesa najraširenija bolest usne šupljine i najčešći uzrok gubitka zubi. 

Među starijom populacijom poseban strah izaziva napredovanje parodontoze koji se manifestira klimanjem zubi, a pacijenti to primjećuju već u uznapredovaloj fazi. Kako bi spriječili napredovanje bolesti i popravili postojeće stanje ključna je pravilna oralna higijena. U našoj ordinaciji bitna nam je edukacija pacijenta, demonstracija pravilnog čišćenja,motivacija pacijenta te sveukupno prevencija razvoja ozbiljnijih oblika bolesti. Postupak inicijalne parodontne terapije provodi se u nekoliko posjeta, potpuno bezbolnih te je nakon toga potrebno samo održavati postojeće stanje.

Restaurativna stomatologija i endodoncija

Restaurativna stomatologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem i popravljanjem zuba oštečenog karijesom, za razliku od endodoncije koja se bavi liječenjem unutrašnjosti zuba. To je mikrokirurški zahvat koji zahtjeva izuzetnu preciznost u tako malom nevidljivom prostoru kakva je unutrašnjost zuba.

Unašoj ordinaciji koristimo se strojnom tehnikom endodoncije njemačke tvrtke VDW poštujući visoko zadane standarde dezinfekcije i točnosti. Svaki zub nam je izuzetno bitan stoga nam je cilj vratiti ga u prvobitni izgled i funkciju. Zube uništene karijesom najprije liječimo a po završetku endodontske terapije uništenu krunu zuba riješavamo kompozitnim ispunom, inlayom ili krunicom.

Svaki od ovih zahvata mora biti estetski i funkcionalno besprijekoran te koristimo isključivo kompozitne matrijale japanske firme Tokuyama ,a surađujemo sa labaratorijem koji naše visoke standarde brzo i uspješno realizira.

Endodoncija se bavi liječenjem bolesti zubne pulpe (“živca”). Cilj endodontskog zahvata očuvanje je zuba. Sam postupak vrlo je zahtjevan i potrebna je preciznost i stručnost doktora dentalne medicine. U našoj ordinaciji služimo se vrhunskom strojnom endodoncijom te tako postižemo bolje rezultate i uvelike smanjujemo vrijeme trajanja cijelog postupka. Uz suvremene anestetike postupak liječenja u potpunosti je bezbolan.

Pedodoncija

Grana dentalne medicina koja se bavi skrbi o dječjim zubima.
Mnogo je razloga za čuvnje mliječnih zubi, a nedostatak samo jednog dovodi u pitanje pravilan postav i nicanje trajnih zubi, onemogućava normalno žvakanje te razvoj pravilnog govora i normalnog rasta i razvoja čeljusti.
Prvi odlazak stomatologu potrebno je napraviti svakako između prve i druge godine djetetova života kada su svi zubići iznikli i kada su vjerojatno još potpuno zdravi. U našoj ordinaciji uz savjete o pravilnoj prehrani dobiti ćete i upute o oralnoj higijeni vašeg djeteta (savjetovanja roditelja o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zubi, izbora zubne paste i četkice za naše najmlađe). Bitno je otkrit najmanji karijes ili prepoznati ortodontsku anomaliju u ranoj dječjoj dobi. Planirajte posjet stomatologu unaprijed, neobavezno i ležerno. Najavite se u našu ordinaciju da se pripremimo za malog pacijenta upoznavši nas što vaše dijete voli, tako da možemo stvoriti uzajamni odnos prijateljstva koji će trajati “zauvijek”.

Najvažnije, kao i u svemu, budite veliki uzor vašem djetetu, da mu briga o zdravlju zubi i odlazak stomatologu bude neizostavan dio života.
Pečačenje fisura
Postupak kojim duboke fisure na stražnjim zubima posebnim tekućim materijalima činimo plićima i tako omogućavamo bolju higijenu. Postupak se radi na trajnim šesticama jer je jako važno da baš taj zub koji prvi izrasta ( u šestoj godini života ) ostane sačuvan od karijesa. Roditeljima savjetujemo da pomno prate izrastanje prvog trajnog kutnjaka koji se pojavi neposredno iza malih mliječnih kutnjaka i koji put ga roditelji ni ne primjete jer ga možemo zapečatiti kad je tek iznikao i potpuno zdrav.
Liječenje mliječnih zuba
Redovite kontrole dovest će  vas u našu ordinaciju svakih šest mjeseci i sigurni smo da i ako se dogodi usprkos tome neki karijes na mliječnom zubu defekt će biti mali i riješit ćemo ga brzo, bez dodatnih komplikacija