You are currently viewing PRF najbolji tretman za pomlađivanje

PRF najbolji tretman za pomlađivanje

  • Post category:Blog

Prije nego sam odlučio da je PRF tretman za mene negdje sam na netu pročitao da je to zapravo pomlađivanje izgleda matičnim stanicama. Tretman ima efekt pomlađivanja u vidu poboljšanja teksture kože, ojačavanja i povećavanja volumena putem povećane produkcije kolagena i elastina, kao i poboljšanje izgleda ožiljaka. Uostalom ako je PRF tretman dobar za Angelinu Jolie i neku od sestara Kardashian zašto ne bi bio z amene? 

Znači bez filera, botoxa ili bilo kakve štetne kemikalije. To mi se činilo privlačnim, a kad sam saznao da to radi prijateljica, inače vrhunska stomatologinja, dr. Aleksandra Pavelić, lako sam odlučio. Ako mislite da inače muškarci ne idu na takve tretmane, varate se. Idu, ne toliko koliko žene, ali idu.

Što je PRF tretman

prf

 

PRF (eng. platelet rich fibrin, hrv. trombocitima obogaćen fibrin) je biomaterijal široke primjene u oralnoj kirurgiji zbog toga što potiče i ubrzava zacjeljivanje mekog i tvrdog koštanog tkiva. Koristi se za očuvanje kosti nakon vađenja zuba, regeneraciju tkiva
i kosti, kod podizanja dna maksilarnog sinusa te prekrivanja ogoljelih zubnih korjenova.
Primjenu dakle ima i u parodontologiji, maksilofacijalnoj i plastičnoj kirurgiji i otorinolaringologiji.

Dobiva se iz vlastite krvi

Sastoji se od trombocita i leukocita krvnih stanica odgovornih za zgrušavanje krvi i plazme, krvne tekućine. Upravo se u trombocitima i leukocitima nalaze posebni čimbenici koji potiču zarastanje i bolju prokrvljenost tkiva a sam postupak od ostalih postupaka koji koriste kao biomaterijal pacijentovu netom izvađenu krv razlikuje od ostalih koncept SPOROG CENTRIFUGIRANJA (Low speed centrifugation concept) i sporog otpuštanja faktora rasta (long term release).

prf tretman

Postupak pripravljanja PRF-a relativno je jednostavan. Pacijentu se izvadi 20-60 mL krvi koja se pohranjuje u nekoliko epruveta te stavlja u poseban aparat u kojem se epruvete centrifugiraju 10-ak minuta.

Dobiva se želatinozni pripravak s jasno odvojenim dijelovima, žutim (trombocitima bogat fibrin) i crvenim (crvene krvne stanice). Trombocitima bogat fibrin odvaja se od ostatka te je odmah  spreman za primjenu na mjesto na kojem se izvodi određeni zahvat.

Zašto je PRF toliko dobar i nezamjenjiv?

Zato što je riječ o potpuno sigurnom, bio kompatibilnom pripravku koji nema nikakvih dodanih sintetskih sastojaka ili sastojaka
životinjskog porijekla,(umjetna kost) a ujedno potiče vlastiti organizam na regeneraciju i ubrzano zarastanje. Njegova nepogrešiva
primjena ujedinjuje najnaprednija klinička i istraživačka dostignuća s prirodnom sklonošću organizma da se sam izliječi -zacjeljuje.

PRF tretman

Zašto PRF tretman

Razlog sve veće primjene PRFu dentalnoj medicini odnosno oralnoj kirurgiji ali i estetici lica je mnogostruk upravo zbog sistema sporog centrifugiranja (low spred centrifugation) koji omogućuje postojanje trombocita i leukocita te fibrina u ulozi “SKELE” odnosno privremenog ekstracelularnog matrixa kroz koju stanice migriraju tijekom cijeljenja i u ulozi
SPREMNIKA za faktore rasta koje otpuštaju trombociti i leukociti. Leukociti koje smo dobili u fibrinskoj mrežici niša su za mezenhimalne matične stanice koje stimuliraju regeneraciju tkiva bilo da je to kost, sluznica, hrskavica, mišić ili koža.

tretman na licu

A – PRF ( Advanced platelet rich fibrin) – nastaje nakon centrifugiranja i koagulacije, prilikom čega se izdvaja membranski sloj bogat faktorima rasta, trombocitima i leukocitima koji ima veliku sposobnost regeneracije. Koristi se u ekstrakciji zuba, postavljanju
implantata i dodatku mase kosti i mekog tkiva
I- PRF (eng. injectable platelet rich fibrin)– frakcija koja se nalazi u tekućem obliku i izdvaja se centrifugiranjem bez antikoagulansa.
Prednost I-PRF tretmana je izravno ubrizgavanje u mjesto gdje je potrebna regeneracija. Tekući oblik koristi se najčešće na području estetske medicine u anti-agingu, dok se u stomatologiji koristi za obnavljanje zubnog mesa te povećava vaskularizaciju mekog tkiva.

Primjena I -prf je mnogostruka

– u lice i tjeme
-u ligamente , tetive,zglobove ,mišiće
-u koštani grad-kod velikih defekata nakon ekstrakcije
-preko membrane s koštanim gradom
– ispod periosta za regeneraciju papile

Vlado Šestan

I- PRF u estetici lica

Potpuno je prirodan neinvazivan postupak liječenja i regeneracije kože pomoću substrata dobivenog iz vlastite krvi bez ikakvih dodataka u smislu produženja vremena zgrušavanja krvi. Postupak je jednostavan. Nakon izvađene krvi vakuete se centrifugiraju te dobivamo odvojeni sadržaj bogat multipotentnim matičnim stanicama i faktorima rasta. Sadržaj direktno apliciramo u potkožno tkivo te tako stimuliramo stvaranje novog
kolagena i krvnih žila te potičemo na taj način regeneraciju stanica i usporavamo starenje. Direktnom aplikacijom seruma punimo bore. Dodatni efekt same terapije dobijemo upotrebom dermapena koji mikro lezijama i prisutnošću vlastitog bogatog tekućeg sadržaja na tim lezijama pospješuje dodatni efekt rejuvenacije.

Aleksandra Pavelić

Nakon dva tretmana mogu slobodno reći da sam zadovoljan. Od prvog je prošlo više od mjesec dana i vidi se razlika. Čeka me još jedan. Nije da je bezbolno kako se tvrdi, ali nije niti pretjerano teško. Prije prvog tretmana mi se to sve činilo kao mučenje, no sad sam zadovoljan. Doktorica Pavelić ima “laganu” ruku pa se brojni sitni ubodi mogu izdržati. Čitav PRF tretman traje oko sat vremena što uz ugodno ćaskanje brzo prođe.

Preporučujem PRF tretman svojim muškim frendovima, ali i ženama. Čini mi se bolje nego u sebe ubrizgavati zmijski otrov i slične pripravke.

Piše: Vlado Šestan

Izvor: https://travel-advisor.eu/prf-tretman-za-pomladivanje/