You are currently viewing Preosjetljivost nakon izrade ispuna

Preosjetljivost nakon izrade ispuna

  • Post category:Blog

Bolovi koji se javljaju nakon zahvata mogu biti blagi ili pak jaki i neugodni za naše pacijente. Od 5 do 10 % pacijenata žali se na bol ili preosjetljivost nakon izmjene ispuna, što i nije mali postotak.
Simptomi traju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci i u 90 % slučajeva simptomi se smire u razdoblju od dva do četiri tjedna. Nažalost, postoji i mali postotak onih koji taj simptom prati više mjeseci.

 

Razlozi preosjetljivosti

Karijes je bakterijska bolest i preosjetljivost nakon zahvata ovisi o tome kako ćemo poštedno, a temeljito pomoću raznih strojnih ili laserskih uređaja odstraniti zaraženo tkivo. Proces čišćenja  karijesa može dakako blago ili intenzivnije iritirati zubnu pulpu u kojoj se nalaze živci i krvne žile što je najčešći razlog preosjetljivosti. Shodno tomu, nakon novog ispuna treba određeno vrijeme da se zubna pulpa regenerira. Zaključak je da ako imamo karijes koji je otišao u dubinu i gdje je veći dio zuba uništen – velika je šansa da imamo postoperativnu preosjetljivost.

 

Preosjetljivost na toplo i hladno

Javlja se kod dubokih ispuna gdje je zahvaćen početak korijena zuba – trajanje preosjetljivosti je od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Podražaj hladnog ili vrućeg pića ili hrane ili udah svježeg zraka može aktivirati bol koji prestaje u roku nekoliko sekundi. Riječ je o REVERZIBILNOM PULPITISU – prolaznoj upali pulpe živca. Slučaj kad ovaj bol ne prestaje, odnosno spontano, no bez ikakvog podražaja, zovemo IREVERZIBILNIM PULPITISOM – nepovratnom upalom živca gdje je pulpa s pripadajućim žilama i živcima trajno oštećena zbog mehaničke ili toplinske iritacije izazvane čišćenjem dubokog karijesnog oštećenja na zubu i mikroprolaska infekcije u zubnu pulpu. U tom slučaju neophodna je brza reakcija i endodontsko liječenje inficiranog zuba.

Preosjetljivost na zagriz:

Najčešće se javlja kod jako dubokih ispuna:
• zuba koji je već imao ispun
• zuba čiji je ispun višestruko mijenjan

Postoje dva moguća razloga ovakve preosjetljivosti:
neadekvatno usklađen okluzijski odnos – previsok zub. Pacijent koji je pod anestezijom nema osjećaj gdje zagristi te ne možemo vidjeti gdje je novosanirani zub u preranom kontaktu sa zubima suprotne čeljusti. Po prolasku anestezije pacijent osjeća taj prerani kontakt. Osjeti da je sam zub previsok . Rješenje ove traumatske okluzije je u usklađivanju zagriza nakon čega simptomi boli na zagriz momentalno prolaze.

• preosjetljivost na tvrdu i žilavu hranu – pacijenti se žale na nelagodu i bol koja obično nastupa poslije prolaska anestezije i traje nekoliko dana ili čak tjednima nakon stavljanja novog ispuna. Prijedlog je pričekati neko vrijeme jer se tegobe obično povlače u razdoblju od nekoliko do mjesec dana. Nekad će nelagoda trajati i do nekoliko mjeseci, ali je bitan podatak da se s vremenom osjeća smanjenje intenziteta tegobe.

• individualna preosjetljivost na novi ispun Pacijenti ponekad nisu svjesni da brušenjem i/ili čišćenjem karijesa zadiremo u vitalne strukture organizma i da mogu reagirati na zahvat, kao i na bilo koji drugi zahvat u organizmu – svaka individua može reagirati drugačijim simptomima. Ako nakon razdoblja prilagodbe simptomi preosjetljivosti ne prolaze, potrebno je ispun zamijeniti nekim drugim materijalom vodeći se današnjim napucima mikropreparacije što podrazumijeva ŠTO manju traumu dok opetovano brusimo zub da ne bismo na koncu morali liječiti zub. Najbolje je pričekati, savjetovati pacijentu da na tu stranu jede mekaniju hranu dok se nakon traume ne uspije stvoriti tvrdo zubno tkivo.

Najčešći materijali kojima danas radimo su KOMPOZITI nove generacije, tzv. kompoziti nanotehnologije. Zub se pripremi kiselinom koja nahrapavi samu površinu zuba i premaže adhezivom (ljepilom) za ispun. Dakako da svaka od ovih supstancija može izazvati preosjetljivost koja prolazi tijekom nekoliko dana do nekoliko tjedana. Potpuno druga vrsta bola je TUPI KONTINUIRANI I IRADIRAJUĆI BOL koji je vezan uz pojam procesa na vrhu korijena zuba.

Spomenimo još i tupi i kontinuirani bol i pritisak oko zuba i zubnog mesa uzrokovan ubodom igle i ozljedom sluznice prilikom davanja anestezije. Taj tip boli uobičajeno prolazi za nekoliko dana.