You are currently viewing Bijele mrlje na zubima – White spots

Bijele mrlje na zubima – White spots

  • Post category:Blog

DEFEKTI MINERALIZACIJE CAKLINE

Ponekad na samoj caklini možemo zapaziti veće ili manje bijele mrlje ( rijetko mogu biti i žućkaste ili smeđe boje). Ako su defekti cakline nastali tijekom razvoja zuba riječ je o hipoplaziji cakline, no ako same mrlje na caklini nisu postojale kada je zub niknuo već su nastale kasnije govorimo o početku karijesa ( inicijalni karijes) poznat kao “white spots”. Znamo da je karijes bakterijska bolest čiji razvoj pripisujemo postojanju zubnog plaka – nakupina mekih naslaga na zubima koja nastaje kao posljedica neadekvatne oralne higijene. Plak na površini zuba idealno je hranilište za bakterije, a konačni produkt njihova metabolizma je kiselina direktno odgovorna za demineralizaciju cakline to jest gubitak kalcija i fosfata iz tvrde caklinske strukture i pojavu kredasto bijelih mrlja. Žučkastu ili smeđu boju takva mrlja poprima pigmentom iz hrane. Mjesta na kojima je najveća vjerojatnost nastanika tih mrlja su takozvana fiziološki nečista mjesta gdje ne postoji samočiščenje plaka tijekom oralne funkcije, a to su:

• mjesta uz gingivni rub, uz zubno meso
• na kontaktnim plohama zubi
• žvačnim plohama kutnjaka u nicanju

UZROCI NASTANKA

Hrana više ili manje može poticati na razvoj karijesa – hrana sa visokim udjelom šećera te ljepljive konzistencije rizičnija je za nastanak bijelih mrlja, a isto tako i zaslađeni napitci. Preporuka je zamijeniti ih nezaslađenim napitcima ili vodom ili ih konzumirati unutar obroka nakon kojeg se četkaju zubi.

  • Disanje na usta smanjuje otplavljivanje ostatka hrane slinom pa nerijetko pacijenti koji ne mogu disati na nos imaju veću incidenciju karijesa pa i bijelih mrlja u ustima.
  • Prekomjerna količina fluora može uzrokovati bijele mrlje ( prekomjerna količina fluora se ugradi u caklinu umjesto kalcija)
  • Gastroezofagealni refluks (visoka kiselost oštećuje zube)
  • Izbjeljivanje zube trakama (ako se ne poštuju pravila proizvođaća)
  • Nakon skidanja fiksnog ortodontskog apatatića zbog otežane higijene oko ortodontskih bravica možemo imati bijele mrlje inicijalnog karijesa

Upravo kod onih ortodontskih pacijenata koji se ne pridržavaju uputa svog ortodonta i ne provode pojačanu oralnu higijenu ponekad se mogu uočiti bijele mrlje koje su lokalizirane oko bravica, uz
samo zubno meso to jest točno tamo gdje se nakupljao plak zbog loše higijene. Vrijeme potrebno za nastanak bijelih mrlja je period od samo mjesec dana. Nakon skidanja aparata i poboljšane higijene ove bijele mrlje se smanje u roku od šest mjeseci što pripisujemo fiziološkoj abraziji cakline zbog četkanja zubi.

KAKO ZAUSTAVITI NASTANAK BIJELIH MRLJA?

Pravilna oralna higijena ukolnit će izvor hrane bakterijama i sniziti pH u ustima. Pod tim podrazumijevamo četkanje zubi nakon svakog obroka te korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice.
Važan trenutak početka oralne higijene kod djece jest nicanje prvog mliječnog zuba. Time čuvamo zdravlje mliječnih zubi, ne dozvoljavamo nastanak karijesa na mliječnim zubima pa ne očekujemo niti karijes na trajnim zubima, a dijete se privikava na osjećaj četkanja i na taj način mu održavanje oralne higijene postaje rutina. Mehaničko redovito uklanjanje plaka najvažnija je mjera prevencije. Inicijalne karijesne bijele mrlje, ako se odmah primjete, nerijetko promjenom uvjeta u ustima to jest promjenom navika mogu prijeći u zdravu caklinu. Važno je zaustaviti danji
gubitak kalcija i fosfata i nadoknaditi ih. Korištenje pasta na bazi kalcija i fosfata koje se svakodnevno poslije pranja zubi u tankom sloju nanose na mliječne ili tek iznikle trajne zube daju dobre rezultate. Fluor i njegova primjena kod početnih lezija progresiju karijesa može zaustaviti, ali je glavni problem kod perzistirajućih bijelih mrlja narušena estetika. Primjenom minimalno invazivne tehike to jest mikroabrazijom ublažavamo estetske lezije na način da se mehanički, poliranjem, skida površinski demineralizirani sloj cakline, pospješuje remineralizacija u dubljim slojevima defekta i uklanja diskolorizacija. Još učinkovitiji način uklanjanja bijelih mrlja je metoda infiltracije nisko viskoznom kompozitnom smolom koja ojačava i stabilizira caklinu ne izlažući je brušenju
i žrtvovanju zdravog tkiva zuba. Rješenje kod narušene estetike su svakako estetski ispuni i ljuskice.

PREVENCIJA je opet najvažniji faktor, biti prisutan, primijetiti promjenu, reagirati brzo i učinkovito bilo da se radi o nama ili našoj djeci uvelike može spriječiti ili zaustaviti proces nastanka bijelih mrlja.